B.C. Pinguïns



Tijd voor winterpret met pinguïn Tim !

Wil je eens het klassieke winterthema vervangen door iets anders? Dan is dit B.C. ideaal. Nodig eens een weekje pinguïns uit in de klas en ontdek de winter op een andere manier! Ook in de zomer of andere periode kan dit thema gerust. Heb je bijvoorbeeld een schoolfeest dat draait rond dieren of zelfs films dan is 'Happy feet' al meteen een klassieker. Het hoeft niet persé koud te zijn buiten om pinguïns in je klas te hebben.

Pinguïn Tim is zijn knuffeltje kwijt...


Ik startte het thema met Pinguïn Tim. Er was wel een heel vreemde bezoeker in de klas, er was een pinguïn. Maar deze arme pinguïn had wel een groot probleem, hij was zijn knuffeltje kwijt. Na het verhaaltje zochten de peuters (ik gaf dit thema bij de allerkleinsten) de hele klas af naar pinguïn Tim zijn knuffeltje. Het duurde maar heel even of er klonk al 'GEVONDEN !'




Kleine pinguïn is zijn knuffeltje kwijt (ffz) is een heel leuk boek. Pinguïn Tim speelt graag met zijn broertje en zusje maar toch heeft hij meer aandacht voor zijn knuffel dan voor andere dingen. Wanneer hij op een dag toch met zijn broer en zus 'wally de walrus' naspeelt vergeet hij zijn knuffeltje in de sneeuw. Wanhopig gaan de drie pinguïns op zoek naar de knuffel van Tim en rararara wie dat knuffeltje gevonden heeft. Wally de walrus! Maar geen nood, blijkt dat wally de walrus even gek is op knuffeltjes als pinguïn Tim.
Leuk extraatje bij dit boek is dat het knuffeltje van pinguïn Tim aaibaar is.

Pinguïn Tim kocht ik me op Bol.com en zijn knuffeltje maakte ik zelf met pomponnetjes.

Spelletjes spelen met Pinguïn Tim!

In de peuterklas leren de kindjes kleuren kennen en benoemen. Om dit te onderhouden is het leuk om af en toe spelletjes te voorzien rond kleuren. In de zee leven heel veel verschillende kleuren vis. Dat is net wat pinguïn Tim graag eet.

In dit eerste spelletje mogen de peuters helpen om de gevangen visjes van Pinguïn Tim te sorteren in zijn ijsbakje.

HMMM, dat gaat pinguïn Tim smaken, zoveel visjes!









Ook de vriendjes van pinguïn Tim eten heel graag vis en daar hebben we een leuk gezelschapsspel van gemaakt. Iedere peuter kreeg een kaart met pinguïns op. Deze vriendjes van Tim hebben honger en willen graag een visje eten dat dezelfde kleur heeft als hun buik. Visjes vangen doen de peuters door in een zakje te grabbelen. Halen ze er een vis uit die dezelfde kleur heeft als één van hun pinguïns dan mogen ze de vis op zijn buikje kleven. Wanneer er al veel pinguïns een vis hebben opgegeten is de kans groot dat je een vis met dezelfde kleur trekt uit het zakje, dan moet je je beurt overslaan en de vis weer in de zak doen. We moeten ook goed opletten dat we geen opgepeuzelde vis vangen want dan moeten we zelfs een visje afgeven ! Wie als eerste al zijn pinguïns te eten geeft is gewonnen.



Wil je dit spel ook graag in jouw klas? Dan kan je hier de powerpoint downloaden met de sjablonen (druk op het onderlijnde gedeelte) Afdrukken, inkleuren, lamineren, knippen en je spel is klaar. Hier zie je een voorbeeld van de powerpoint:



Pinguïn Tim was niet alleen in de klas, ook met Pingu, de bekende pinguïn van TV, konden de peuters spelen. Ik nam een kegelspel en kleefde er enkele Pingu vriendjes op, sneeuwballen rollen maar naar de pinguïns!












Pinguïn puzzeltijd!

 Er werd niet alleen gespeeld met de dolle pinguïns, we zetten ook ons brein aan het werk! De peuters konden enkele zelfgemaakte puzzels weer in elkaar passen. Elk een eigen puzzeldoos en legkaart en puzzelen maar!

Ik maakte ook nog een leuke inlegpuzzel van pinguïnvriendjes. Al is daar wel wat werk aan! Alle puzzels zijn gemaakt uit maquette karton. Ik print de afbeeldingen af op stickerpapier, kleef ze op het karton en doe er bovendien ook nog een zelfklevende lamineervel over zodat de puzzels mooi en bruikbaar blijven.






 
Naast puzzelen probeerden we ook om de vriendjes van pinguïn Tim terug bij elkaar te brengen. Dit konden we doen door aan de pinguïns te voelen. Als ze hetzelfde aanvoelden dan hoorden ze bij elkaar en anders niet... een leuk logispel dat snel gemaakt is. Je hebt enkel zwarte washandjes, vilt, wiebeloogjes en textiellijm nodig. Natuurlijk ook opvulling zoals krantenpapier, plastic zakjes, wol,...

Op deze foto is 1 van de pinguïns van het logispel te zien, je maakt er natuurlijk zoveel als dat je zelf wil.

Knutselen in thema Pinguïns? Het kan!

Er zijn op het internet heel wat leuke pinguïns te vinden die je kan knutselen, maar meestal is dit al voor oudere kinderen. Door wat inspiratie op te doen kwam ik op het idee om de scheurtechniek van de kleintjes eens te oefenen. We scheurden stukjes zwart papier en maakten bolletjes van wol en zo maakten we van een petfles een leuke pinguïn, zo doen we toch een beetje aan recyclage.

Dat komt de pinguïns alleen maar ten goede want er drijft heel wat plastic in de zee wat voor de pinguïns helemaal niet aangenaam is. Bovendien is het een leuke pennenhouder voor op het bureau van mama of papa of gewoon voor je eigen kleurtjes!


Wil je dit ook met je kleuters of peuters maken? Dan kan je hier het stappenplan downloaden. Of bekijk het voorbeeld:



Ik ben een pinguïn heel erg klein... zingen vind ik reuzefijn!

Ik heb lang gezocht naar een geschikt liedje over pinguïns op het net maar vond niet zo'n leuke liedjes over dit onderwerp. Ik wil ook altijd dat alles mooi past en daarom besloot ik om zelf een liedje te schrijven over pinguïns. Omdat ik zelf geen muziekschool heb gevolgd ligt het nogal moeilijk om zelf te componeren. Maar je kan natuurlijk altijd bestaande liedjes gebruiken de tekst veranderen.

Op het liedje van 'ik zag twee beren broodjes smeren' maakte ik een eigen liedje over pinguïns. Hier kan je de partituur en tekst zien:



Smullen als echte pinguïns!

Pinguïns houden van ijs, maar ze zijn niet alleen! Ook wij hebben graag ijs, alleen onder een andere vorm, geef ons maar een waterijsje! Pinguïn Tim zeet heel goed hoe dat moet.

Je kan hier ons stappenplan downloaden en ook bekijken:




Tot nog eens Pinguïn Tim!






3 opmerkingen:

juf Tine zei

Leuk uitgewerkt juf Nathalie! En mooie spelletjes gemaakt, heel knap. Dank je wel voor de tips!!

Marie-Christine zei

Leuk dat je een bestaand lied een andere tekst geeft, maar de melodie is niet correct genoteerd, én de tekst is zeer onnatuurlijk en onmuzikaal geplaatst. Toch even iemand vragen die meer ervaring heeft met deze dingen, lijkt me.

Anoniem zei

Mooi materiaal. Leuk gedaan! Zeker enkele toffe ideetjes om zelf ook mee aan de slag te gaan in de klas.